Sanne Kamp

In volle bloei

Sanne Kamp

Geboortecoach

Ik ben Sanne, moeder van drie, verpleegkundige en Relaxed bevallen vanuit Regie geboortecoach®.

Al sinds jonge leeftijd ben ik gebiologeerd door zwangerschap en geboorte. Met mijn moeder keek ik naar het televisieprogramma “De bevalling” en ik kan me goed herinneren hoe het haar iedere keer weer ontroerde wanneer er een kindje geboren werd. Mijn beeld over zwangerschap en bevallen was positief, ik vond het toen al prachtig!

In 2016 hadden mijn man en ik een positieve zwangerschapstest in handen. Ik koos een verloskundigenpraktijk op basis van postcode en de looks van hun website en deed geen zwangerschapscursus, want ik wist wat ik wilde en kon me wel zelf verder in verdiepen.

Bij het naderen van mijn verlof werd me sterkte gewenst. Er heerste veelal een beeld over bevallen als iets wat er helaas bij hoort en dat de zorgverlener er is om te zeggen wat je moet doen. Hoezo dacht ik? Dit is toch prachtig? Waar heb ik sterkte en kracht voor nodig? Mijn lichaam kan dit.

Met 37 weken zwangerschap was ik er klaar voor, de baby kon ieder moment geboren worden! Het waren lange weken wachten en dat viel me zwaar, ondanks dat de baby en ik het goed maakten. Ik ontving berichten zoals: Ben je nog niet bevallen, kan je niet worden ingeleid. Met de verloskundige maakten we een plan, vanaf 41 weken ben ik meermaals gestript. Een afspraak in het ziekenhuis stond gepland met 42 weken. 

En toen begon de bevalling. Thuis werd onze zoon geboren, het was waanzinnig en zoals ik het graag wilde.

De eerste dagen na zijn geboorte waren pittig, ik sliep niet door hormonen en het nieuwbakken moederschap. De eerste maanden bleven grijs, er was geen sprake van een roze wolk. Andere jonge ouders leek het zo makkelijk af te gaan, wat deed ik verkeerd dat ik het niet zo kon ervaren? Ik voelde geen ruimte om mijn worstelingen te delen.

Ik dacht veel te weten over zwangerschap en bevallen. Wat ik wist bleek echter lang niet volledig en de eerste periode na de geboorte was ik totaal aan voorbij gegaan. Ik geloofde in de kracht van mijn lijf en dat ik zou weten wat ik moest doen en toch ontbrak er iets. 

Na deze zwangerschap mocht ik nog twee keer zwanger zijn en baren. Ik wist nu wat ik kon verwachten, waar ik rekening mee kon houden. Ik las boeken over zwangerschap en geboorte, keek de meest prachtige geboortefilms en besprak mijn angsten met mijn verloskundige. Ik behield de controle, deze bevallingen wilde ik opnieuw thuis en ik bereidde dit zorgvuldig voor. Ik ging er vanuit dat ik mijn kinderen tot 42 weken zou mogen dragen en dat zij geboren zouden worden wanneer zij er klaar voor waren. Zolang we het goed maakten zouden we het samen doen, geen interventies. Er was vertrouwen en het was geweldig.

Ook tijdens deze zwangerschappen mocht ik leren, zwanger zijn en daarnaast werken was uitdagend. In mijn loyaliteit naar mijn collega’s en cliënten ben ik regelmatig over mijn grenzen gegaan en had ik wel eens (lees: regelmatig) een liefdevolle schop onder mijn kont nodig om het welzijn van mij en mijn baby voorop te zetten.

Hoe ik mijn lessen geef:

Mijn lessen geef ik vanuit vertrouwen en rust, met luchtigheid en humor. Ik geef jullie stof tot nadenken. Daarnaast is het een moment waar jullie met volle aandacht voor elkaar waarin je (h)erkenning vindt. Er is natuurlijk ruimte om het te hebben over wat jullie spannend vinden, maar ik leg graag nadruk op het bijzondere proces van zwangerschap en geboorte. Jullie kindje gaat geboren worden!

Wat je verder nog moet weten over mij:

Naast geboortecoach werk ik als verpleegkundige en coördinator in de zorg. 

Ik ben het liefste buiten en lees graag. Ik ben enthousiast en wil altijd blijven ontwikkelen en leren. Ik hou ervan om grenzen te verleggen, groei zit nu eenmaal buiten de comfort zone.

Kennis is kracht en is wat mij betreft essentieel in een goede voorbereiding. Ik ben voor het natuurlijk proces van baren, al zijn interventies soms verstandig en nodig. Dit alleen als het in het belang van moeder en kind is en niet omdat dit de zorgverlener beter uitkomt. Ik vertrouw op de kracht van het vrouwelijk lichaam en wens vrouwen dat ze hierop mogen varen. 

In het verlengde van het natuurlijke proces van de geboorte ben ik voor het geven van borstvoeding, dit is dan ook een onderwerp waar ik graag en veel over praat.

Interesse in een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij?

Plan een afspraak

Stel al je vragen over mijn dienst tijdens een videocall van ca. 30 minuten.